Veilig op het internet

Je kind wil op Instagram: dit moet je weten

Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Dat geldt ook voor je kind. Wanneer mag jouw kind een Instagram-account aanmaken? En hoe bereid je je als ouder hierop voor? Sinds 2018 hebben kinderen jonger dan zestien jaar officieel toestemming nodig van hun ouders om een social media-account aan te maken. Dit geldt dus ook voor Instagram. Als je kind een account wil aanmaken en hij geeft aan dat hij jonger is dan zestien jaar, dan blokkeert Instagram dat account.

Wat is Instagram?

Mocht je het gemist hebben. Instagram, kortweg ‘Insta’ genoemd, is een sociaal netwerk dat om foto’s en filmpjes draait. Je kunt een account aanmaken en daarop foto’s met eventueel een onderschrift plaatsen waar mensen op kunnen reageren. Omgekeerd kan jij ook reageren op posts die anderen hebben gedeeld. Instagram is een app die alleen werkt op een smartphone of tablet. Op een computer kun je Instagram alleen bekijken, maar geen foto’s plaatsen of reageren.

Veilig op het internet

Een account maken op Facebook onder een vals geboortejaar. Officieel mag het niet, maar kinderen jonger dan 13 jaar doen het massaal. Uw kind ook op Facebook? Hierbij enkele tips om uw kind veilig te laten internetten.

  • Laat een kind nooit alleen met een computer. Praat geregeld met uw kinderen over wat ze online doen en met wie ze praten en toon interesse als uw kind iets wil vertellen of laten zien.
  • Surf regelmatig samen op het net en neem de tijd om te zien wat uw kind op het internet doet.
  • Maak afspraken over het internetgebruik zoals de tijd die online wordt doorgebracht.
  • Help uw kind een nickname of e-mailadres te kiezen waaruit geen persoonlijke informatie kan worden afgeleid. Voorkom vooral suggestieve namen zoals ‘lovelygirl’.
  • Leer uw kind om geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te geven zoals: adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.
  • Maak uw kind duidelijk dat de virtuele wereld een schijnwereld is. Wat gepresenteerd wordt als echt, kan een verzinsel zijn.
  • Bekijk zo nu en dan de historie van de browser en zorg voor een goede virusscanner. 

Whatsapp

1. Zet meldingen uit!
Het verbieden van smartphones op bepaalde momenten heeft niet altijd zin. Maar maak jongeren bewust van hun mediagebruik. Als je minder meldingen krijgt, zal je ook minder snel op je smartphone of tablet kijken. Bespreek de ‘stilte/niet storen’ opties en welke meldingen aan en uit kunnen voor de verschillende apps op hun smartphone.

2. Waarom gelijk reageren?
Veel jongeren tussen de 13-18 jaar voelen druk om meteen te reageren berichten via WhatsApp. Door de meldingen uit te zetten, verminder je de prikkels. Bespreek ook wat de gevolgen zijn als ze niet meteen reageren (er gaat niemand dood!).

3. Wees af en toe onbereikbaar
Stel samen met je kinderen regels op wanneer er even totaal geen gebruik wordt gemaakt van smartphones, tablets of pc’s. Zoals bijvoorbeeld bij het eten (ontbijt, lunch en avondeten), een uur voor het naar bed gaan, bij het huiswerk maken en tijdens momenten waarop er aandacht voor elkaar is.

4. Geef het goede voorbeeld
Niet alleen jongeren, maar ook ouders kunnen tegenwoordig niet zonder hun smartphone of tablet. Geef het goede voorbeeld en pas dezelfde regels toe die je voor je kinderen hebt. Leg je smartphone of tablet weg als je communiceert met je kinderen en focus volledig op je kind.

5. Multitasking bestaat niet
Help jongeren begrijpen dat multitasken niet bestaat en dat het niet goed is voor je concentratie. Probeer ze te helpen met een planning. Je focussen op eenn taak is veel effectiever. Schakel sociale media uit, bijvoorbeeld bij het huiswerk maken en leg je telefoon op een moeilijk bereikbare plek. Tijdens een pauze kun je natuurlijk wel weer even gebruik maken van sociale media. Hoe meer concentratie er is voor een taak hoe beter die wordt gedaan en hoe sneller je klaar bent.

Bron: https://www.kennisnet.nl/mijnkindonline/Â