Leerlingen van de Klokkebei zijn erBIJ

Het schoolplein van OBS de Klokkebei in Ulvenhout staat vol met kinderen. En weet je waarom? Er wordt een nieuw hotel geopend op het plein: een bijenhotel en alle leerlingen van de school zijn erBIJ. Wethouder Paul de Beer opent het hotel en hij is dan ook super trots. Hij hoopt dat, alle mensen in Breda een bijenhotel in hun tuin hangen of dat ze een bijenvriendelijke tuin maken. Reporters Suze (11) en Annefleur (11) willen wel weten waarom? “Bijen zijn nuttige diertjes. Ze maken niet alleen honing, maar zijn onmisbaar voor veel planten. Maar het gaat niet goed met de bijen. Bijen zijn in nood en wereldwijd is er een bijensterfte. En wij moeten voorkomen dat er nog meer bijen sterven.” Maar hoe dan? “Plant meer bloemen of zet zoveel mogelijk planten in tuin of op balkon die bijen aantrekken. Gelukkig doen imkers er ook alles aan om de bijen te helpen!”

100 jaar

En dat is nou precies wat de Imkervereniging Ulvenhout-Galder doet. Dit jaar bestaan ze 100 jaar en wie jarig is trakteert. De imkervereniging gaf het bijenhotel cadeau aan de school, echt vet gaaf! Maar wat doet een bijenhotel dan? “Wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van het hotel of in de gangetjes. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen. Uit de bevruchte eitjes kunnen werksterbijen of koninginnen geboren worden”, vertelt Marian, zij is voorzitter van de imkervereniging.

Niet alleen Marian en de wethouder weten veel van bijen ook Suze en Annefleur weten best veel: “Als een bij je prikt heb je daar niet zoveel last van, maar de bij gaat dan wel dood. Een wesp kan wel tien keer prikken, maar als je ze met rust laat gebeurt er niets hoor”, weten de meiden. Zo weten ze ook, dat een bij een beetje mollig is en een wesp wat langwerpiger.

Wil jij nou meer weten over bijen? Kijk dan snel op  https://ulvenhout.bijenhouders.nl/

Nieuws