Kraken jouw hersens weleens?

Wow, kraken jouw hersenen ook weleens? Als je bijvoorbeeld een toets op school maakt, of je bent een moeilijke puzzel aan het maken of… je denkt aan heel veel dingen. Maar hoe werken hersenen eigenlijk? Hersenen bepalen dat je zelf loopt, zelf praat of zelf bepaalt. Maar wat als je hersenen niet helemaal goed werken en je bent geboren met een autisme? Heb jij weleens gehoord van autisme of ken jij iemand die autisme heeft? Maar hoe zit dat dan? Chantal werkt bij Social Work Breda, zij is coördinator van Jouw Kinds Is Uniek en zij weet echt heel veel over autisme.

Wat is autisme?

“Mensen met autisme hebben vooral veel moeite om contact met anderen te maken. Ze wíllen vaak wel, maar ze weten niet hoe. Zo hebben ze vaak ook moeite met harde geluiden”, weet Chantal. “Ken jij kinderen in jouw klas met een autisme? Dan weet je vast, dat samen spelen moeilijk is voor een kind met autisme. En wat als je verstoppertje wil doen, dan wil jouw klasgenootje goed de spelregels weten en echt goed de spelregels weten! En zij hebben vaak moeite met veranderingen. Echt heel lastig allemaal hoor, autisme gaat nooit over maar, maar je kunt er wel goed mee leren omgaan. Want voor ouders, zusjes en broertjes is het ook best moeilijk!”

Jouw Kind Is Uniek

En wat als je geen contact kan maken of je begrijpt anderen niet? Wat als je moeite hebt met taal, moeite hebt met dingen die je voelt, hoort, ziet en ruikt. En wat als je gebrek hebt aan fantasie, en alleen maar gericht bent op één interesse. Super lastig allemaal voor de familie, klasgenootjes en vriendjes. Maar gelukkig is er in Breda een project die ouders van kinderen met autisme verder helpt? Het project heet: Jouw Kind Is Uniek. Ouders van kinderen met een autisme kunnen met elkaar kletsen en vertellen over hoe ze hun kind met autisme helpen. Ouders vinden kletsen altijd heel fijn en het is ook belangrijk want zo kan je van elkaar leren en kan je je verhaal aan elkaar kwijt.

Wil jij nou meer weten over autisme of heb jij een vraag hierover? Bel dan met Chantal van Vegten op 06-58022439 of mail naar cvvegten@socialworkbreda.nl

Nieuws

Leuke vakantie allemaal

Bijna vakantie en bijna weer een dag met heel veel spelletjes, activiteiten en oranje; Koningsspelen. De Koningsspelen is een jaarlijkse sportdag voor kinderen en is

Lees meer »