Gaan dieren ook op vakantie?

Neem jij je hond mee op vakantie of….? Helaas zijn er nog steeds mensen die hun hond in de zomervakantie uit de auto zetten of ze alleen achter laten in het bos. Het is zo jammer dat er soms mensen, zonder na te denken, een huisdier nemen. Een dier is geen speelgoed. Een dier krijgt graag aandacht en vindt het ook leuk om geknuffeld te worden. Een dier kun je niet alleen thuis laten en er gaat veel tijd zitten in het opvoeden van een hond of
kat. Het dierenasiel vangt heel veel honden op tijdens de vakantie en soms zit het asiel helemaal vol, maar toch niet met jouw huisdier?

Laat nooit je hond achter in de auto bij warm weer!
Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts. Als het echt niet anders kan: zet de auto in de schaduw, onder bomen of in een carport. Zet de ramen tegen elkaar open en blijf vooral niet te lang weg.

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar).

Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en volgens jou lijdt onder de omstandigheden? Waarschuw de eigenaar. Lukt dit niet, bel dan
de politie (0900 – 8844) of het landelijke meldnummer
144.

Nieuws