Voorleeskampioen Meis heeft coole tips

Meis (11) zit in groep 8B van KBS de Griffioen in Prinsenbeek. Zij won de finale van de lokale Bredase Voorleeswedstrijd. Maar moet je dan gek zijn op lezen?

“Ik lees wel heel vaak”, lacht Meis. “Ik kom uit een leesfamilie, meestel lees ik spannende boeken, maar ook boeken over de oorlog. Tijdens de finale las ik een stukje voor uit het boek: De tunnel van schrijfster Anna Woltz.” Meis is gek op lezen en ze vindt het geweldig als het net lijkt of ze in het verhaal mee wordt gezogen. “Pas las ik het boek Woodwalkers en toen leek het net alsof ik er zelf een was”, giebelt ze.

Voorleeskampioen

Maar hoe word je nou voorleeskampioen? “Ik heb mezelf niet echt opgegeven voor de voorrondes, ik heb eerst in de klas voorgelezen. Toen heb ik gewonnen en daarna was het van de hele school! En dan naar de echte voorrondes, namelijk die van Breda. Het was wel jammer dat het thuis moest, want ik zat in quarantaine. Daarna ben ik doorgegaan naar de finale van Breda. Het was best wel spannend. Ik was als vierde aan de beurt. Dat vond ik wel fijn. Niet als eerste, niet als laatste dacht ik. En toen ik nou eenmaal in de stoel zat en ik de jury zag zitten, was ik niet meer te stuiten en ik was super zenuwachtig. Waarom? Omdat ik het intro niet goed het voorbereid. De anderen voorlezers hadden het wel ingestudeerd! Ik denk dat ik daarom wel een extra puntje kreeg, omdat ik het echt uit mijn hoofd vertelde.

Prijsuitreiking

En.. uiteindelijk was daar de prijsuitreiking. Ik won! Ik kan het nog steeds niet geloven. Nu ga ik even bijkomen en ga ik een nieuw boek kiezen, want op 12 maart is de volgende voorleeswedstrijd. Ik ga me wel in deze maand heel goed voorbereiden.”

Tips:

Meis heeft nog wat coole tips “De eerste is: blijf lezen. Zo word je ook beter in taal en grammatica. En de tweede tip is: wordt voorgelezen. Het klinkt misschien raar, maar mijn ouders lezen mij altijd voor. Zo kan je goed luisteren naar de klemtonen. Enne je hoeft echt niet de hele tijd met je neus in de boeken zitten hoor. Want leuke dingen doen met vrienden is ook heel belangrijk.

ChaTime wenst Meis heel veel succes op 12 maart als ze meedoet aan de halve provinciale finale!

O’ja wist jij dat de hoofdredacteur van ChaTime ook een boek schreef? Schrijf jij of.. heb jezelf  leuke verhalen of wil jij iets kwijt op onze site? Mail de redactie: redactie@chatime.nl

Nieuws