Koen is Jeugdnar van ut Kielegat

Wist jij dat Breda met carnaval ut Kielegat heet? Alle dagen lekker feesten, hossen en plezier maken. Vaak zie je in de optocht De Raad van Elf, zij organiseren van alles rond carnaval. De naam verwijst naar het getal, dat is het narrengetal of het gekkengetal.

Jeugdnar

In ut Kielegat heb je een oudere en een jongere Nar. Koen (12) is de Jeugdnar van het Kielegat en hij vindt het superleuk om die rol te spelen. Maar wat doet een Nar? “Heel veel feesten”, lacht Koen.

Polonaise op school

“Vrijdag 9 februari gaan we met de Raad van Elf, de pages, de jeugdprins en jeugdprinses, de Pliessie, de jeugdraad en een carnavalsband verschillende scholen bezoeken en de polonaise lopen op het schoolplein.” Een Nar doet meestal gek en dat is wat Koen ook zo leuk vindt. “Je mag grapjes maken en je hoeft niet steeds netjes in het rijtje mee te lopen.” Niet alle dagen is hij op stap met de Raad hoor, want hij gaat ook nog met vrienden feesten. Niet verkleed als Nar, maar als HorrorNar. “Dan laat ik de mensen niet lachen, maar schrikken.”

Koen hoopt later Prins Carnaval te worden. “Je bent dan vier dagen een beetje de burgemeester van de stad. Je mag mee op de prinsenwagen en je loopt mee in de grote optocht.”

Ga jij naar de grote optocht in Breda? Die is op maandag 12 februari en begint om 12.11 uur aan de Grote Brug? De Brakkensliert is dinsdagmiddag 13 februari en begint om 14.11 aan de Haven.

Veel leut allemaal!!

Nieuws