Het Geheim van de Springplank
ChaTime vindt het altijd keivet om presentaties te geven op scholen. Deze week was, Lidia van Hooijdonk, hoofdredacteur van kindermagazine ChaTime uitgenodigd door juf Kim-Ly van OBS De Springplank in Teteringen. ChaTime bestaat 14 jaar en wordt gemaakt voor en door kids. De reporters zijn in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Kinderen van alle basisscholen in Breda en omgeving doen mee en zij maken het nieuws, bedenken de onderwerpen en maken de foto’s. Onderwerpen zoals wat als je ouders uit elkaar gaan, als je verhuist naar een ander land, maar ook pesten, verdriet en liefde worden besproken. En bij ChaTime kom je op plekken waar je nog nooit bent geweest, neem je een kijkje bij de leukste bedrijven, ontmoet je bekende Nederlanders en je maakt nieuwe vrienden.
Kinderboek
Naast het maken van een magazine, heeft Lidia ook een kinderboek geschreven, dat was haar wens. De titel van het boek is een straat in Dorst en alle namen in het boek zijn van familie of vrienden, alleen de naam van de akelige kok Blurr is verzonnen, maar de persoon bestaat ergens op de wereld, in het echt.
Het Geheim van Mincer
De titel van haar boek is een straatnaam in Dorst: Het Geheim van Mincer. Het duurde 5 jaar voor het boek af was en sommige leerlingen van de Springplank denken er wel 10 jaar over te doen. Maar…. wie weet hebben zij zoveel schrijftalent, dat ze er maar een jaar over doen en weet je, dat is nou het Geheim van de Springplank! Waarom? Omdat het slimme leerlingen zijn, zij stelden hele goede vragen over hoe je nou een boek schrijft, hoe je reporter wordt en ze zijn chill en cool. Maar hoe maak of schrijf je nou een boek?
Lees dan snel deze tips;
Denk eens na waar het boek of verhaal over moet gaan: school, sprookjes, vriendjes, is het echt of fictie, dieren, vakantie, liefde en verdriet, bedenk het maar.
De titel van het boek of van je verhaal kan al gelijk in je hoofd zitten, maar het kan ook dat je deze pas heel veel later bedenkt.
Begin gewoon te schrijven, maar wat wel handig is, schrijf wat steekwoorden op, waar het in het boek over gaat, dan kan je die alvast niet vergeten.
Laat het boek altijd door iemand anders doorlezen op spelfoutjes bijvoorbeeld. Bedenk ook hoeveel pagina’s het boek wordt en hoe je de voorkant (cover) van het boek wilt hebben en hoe de tekeningen (illustratie) in het boek eruit komen te zien. Misschien heb je zoveel talent dat je die zelf ook tekent. Je kunt je boek (manuscript) opsturen naar een uitgever en je kunt ook een digitaal boek kan schrijven!! Zo vet!
Heel veel succes en heb jij nou hulp nodig of wil je nog iets weten over lezen en schrijven? Of wil jij reporter worden en alles leren over media?