ChaTime duikt in de wereld van de afvalservice

Heb jij weleens in een vuilniswagen gereden, of weet jij hoe ondergrondse afvalbakken worden geleegd? Weet jij waarom het belangrijk is om afval te scheiden en hoe het is om in een klein huisje te wonen? ChaTime is bij de Open Dag van de Afvalservice aan de Slingerweg. Er is echt super veel te doen en het eerste wat we leren is hoe je afval scheidt: “Afval scheiden is belangrijk voor het milieu”, vertelt Maarten ons. Maarten werkt bij de afvalservice. Zo vertelt hij dat plastic verpakkingen bij het plastic, groente en fruit in de gft-bak, papier in de papierbak en glas in de glasbak hoort. “Het is misschien veel werk, maar afvalscheiding is goed voor het milieu. Want hoe beter je afval scheidt, hoe minder restafval er over blijft. Restafval wordt namelijk verbrand, dat is duurder en zorgt voor uitstoot van CO2, en dat is slecht voor het milieu.” Wist jij dat?

Hergebruiken

Bijna alle afvalsoorten kunnen worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zoals verpakkingen van glas, oud papier en textiel en gft. Door je afval goed te scheiden draag je bij een schoon milieu en een prettig leefklimaat. Tijdens de open dag komen we super coole tassen, riemen en ook vet gave houten stoelen tegen, allemaal zijn ze opnieuw gebruikt en hebben ze een tweede leven.  

Minihuisje Greenhopper

In het kleine minihuisje, Greenhopper, zien we hoe je klein kunt wonen. Echt vet. De Greenhopper is een klein huisje op wielen waar je alle info kunt krijgen over het energiezuinig maken van je woning. Wedden dat je in dat huisje niet veel stroom nodig hebt. Maar wat doe jij voor het milieu? Hoelang douche jij en gooi je weleens troep op de grond of spuug jij jouw kauwgom uit? Weet je hoelang het duurt voor kauwgom en een blikje zijn vergaan?

Kauwgom: duurt wel 20 tot 25 jaar voor het vergaan is, oeps!

Blikje: 50 jaar tot nooit, dat is echt heel erg, toch?

Glas vergaat niet, dus…. breng jouw glas naar de glasbak. 

Ben jij gespot, klik dan snel op foto’s ?

Heb jij tips voor een schonere wijk? Mail de redactie: redactie@chatime.nl 

Nieuws