• Veilig op het internet

  Een account maken op Facebook onder een vals geboortejaar. Officieel mag het niet, maar kinderen jonger dan 13 jaar doen het massaal. Uw kind ook op Facebook? Hierbij enkele tips om uw kind veilig te laten internetten. 

  • Laat een kind nooit alleen met een computer. Praat geregeld met uw kinderen over wat ze online doen en met wie ze praten en toon interesse als uw kind iets wil vertellen of laten zien.
  • Surf regelmatig samen op het net en neem de tijd om te zien wat uw kind op het internet doet.
  • Maak afspraken over het internetgebruik zoals de tijd die online wordt doorgebracht.
  • Help uw kind een nickname of e-mailadres te kiezen waaruit geen persoonlijke informatie kan worden afgeleid. Voorkom vooral suggestieve namen zoals 'lovelygirl'.
  • Leer uw kind om geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te geven zoals: adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.
  • Maak uw kind duidelijk dat de virtuele wereld een schijnwereld is. Wat gepresenteerd wordt als echt, kan een verzinsel zijn.
  • Bekijk zo nu en dan de historie van de browser en zorg voor een goede virusscanner. 
   
  Whatsapp 

  1. Zet meldingen uit!
  Het verbieden van smartphones op bepaalde momenten heeft niet altijd zin. Maar maak jongeren bewust van hun mediagebruik. Als je minder meldingen krijgt, zal je ook minder snel op je smartphone of tablet kijken. Bespreek de 'stilte/niet storen' opties en welke meldingen aan en uit kunnen voor de verschillende apps op hun smartphone.

  2. Waarom gelijk reageren?
  Veel jongeren tussen de 13-18 jaar voelen druk om meteen te reageren berichten via WhatsApp. Door de meldingen uit te zetten, verminder je de prikkels. Bespreek ook wat de gevolgen zijn als ze niet meteen reageren (er gaat niemand dood!).

  3. Wees af en toe onbereikbaar
  Stel samen met je kinderen regels op wanneer er even totaal geen gebruik wordt gemaakt van smartphones, tablets of pc's. Zoals bijvoorbeeld bij het eten (ontbijt, lunch en avondeten), een uur voor het naar bed gaan, bij het huiswerk maken en tijdens momenten waarop er aandacht voor elkaar is.

  4. Geef het goede voorbeeld
  Niet alleen jongeren, maar ook ouders kunnen tegenwoordig niet zonder hun smartphone of tablet. Geef het goede voorbeeld en pas dezelfde regels toe die je voor je kinderen hebt. Leg je smartphone of tablet weg als je communiceert met je kinderen en focus volledig op je kind.

  5. Multitasking bestaat niet

  Help jongeren begrijpen dat multitasken niet bestaat en dat het niet goed is voor je concentratie. Probeer ze te helpen met een planning. Je focussen op eenn taak is veel effectiever. Schakel sociale media uit, bijvoorbeeld bij het huiswerk maken en leg je telefoon op een moeilijk bereikbare plek. Tijdens een pauze kun je natuurlijk wel weer even gebruik maken van sociale media. Hoe meer concentratie er is voor een taak hoe beter die wordt gedaan en hoe sneller je klaar bent. 
   

   
   

  Bron: mijnkindonline.nl